Στις 28.06.22 υλοποιήθηκε στο Πολύκαστρο, στο παράρτημα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) Επιμορφωτική Κιλκίς, το σεμινάριο με θέμα «Πρώτες βοήθειες και βασική υποστήριξη της ζωής (ΚΑΡΠΑ) σε ενήλικες και παιδιά». Η ύψιστη ανάγκη για εκπαίδευση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, αποδεικνύεται δυστυχώς σε καθημερινή βάση από την επικαιρότητα. Το ευτύχημα είναι ότι η κοινωνία, έχει αρχίσει να κατανοεί πόσο απαραίτητες είναι οι βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ, καθώς η ύπαρξη και μόνο ενός απινιδωτή δεν είναι ποτέ αρκετή, εάν οι παρευρισκόμενοι δεν γνωρίζουν πώς να τον χρησιμοποιήσουν.
Τη σπουδαιότητα του σεμιναρίου και την ανάγκη εκπαίδευσης, εκτίμησε ιδιαίτερα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυκάστρου, που σε συνεργασία με τη διεύθυνση του σχολείου και το έντονο ενδιαφέρον που επέδειξε το διδακτικό προσωπικό, φρόντισε να επιμορφωθούν έξι (6) δασκάλες. Η πρωτοβουλία των μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων είναι αξιέπαινη, αποβλέποντας στην προσπάθεια της διαφύλαξης της υγείας των μαθητών αλλά και του διδακτικού/διοικητικού προσωπικού- εφόσον οι γνώσεις είναι πολύτιμες τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Στο σεμινάριο συμμετείχαν επίσης, άνεργοι πολίτες που αφενός εμπλούτισαν τις γνώσεις, δεξιότητες και συμπεριφορές στην παροχή πρώτων βοηθειών και τη βασική υποστήριξη της ζωής και αφετέρου το βιογραφικό τους σημείωμα-γεγονός που αξιολογείται με θετικό αντίκτυπο (τυπικά ή άτυπα), στον τομέα της εργασίας.
Η ομάδα συμμετεχόντων γνώρισε πώς μπορεί να ανταποκρίνεται σε δύσκολες και αιφνιδιαστικές καταστάσεις που αφορούν την προστασία της υγείας των παιδιών και των ενηλίκων και συγκεκριμένα σε: συνήθεις παθολογικές καταστάσεις όπως είναι η λιποθυμία, το εγκεφαλικό/καρδιολογικό επεισόδιο, η επιληπτική κρίση, τραυματισμοί κ.ά. Ειδική έμφαση δόθηκε στο ΚΑΡΠΑ και τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Παράλληλα με το θεωρητικό μέρος, ακολούθησε πρακτική άσκηση και εφαρμογή των τεχνικών διάσωσης σε πρόπλασμα ανθρωπίνου σώματος. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες εξασκήθηκαν στη χρήση επιδέσμων και στην πρώτη φροντίδα τραύματος.
Στο σεμινάριο δίδαξε η κα. Ευδοξία Τσιτουρίδου- νοσηλεύτρια με εξειδίκευση στην τραυματολογία και πιστοποίηση από το European Resuscitation Council ως Basic Life Support (BLS) Full instructor. Η εκπαιδεύτρια, γνωστή στην τοπική κοινωνία και για τις εθελοντικές τις δράσεις, μετέφερε στο μέγιστο βαθμό τις γνώσεις και εμπειρία της για την ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας σε ενήλικες και παιδιά, εντός και εκτός χώρου εργασίας.
Τα στελέχη της Επιμορφωτικής, διερευνώντας τις ανάγκες εκπαίδευσης σε τοπικό και μη επίπεδο, προγραμματίζουν ανά διαστήματα αντίστοιχα τμήματα επιμόρφωσης στο Πολύκαστρο (παράρτημα), στο Κιλκίς (έδρα), αλλά και σε κάθε άλλο εργασιακό χώρο συνεργαζόμενου φορέα/οργανισμού/επιχείρησης, εφόσον το επιθυμεί. Επισημαίνεται ότι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν Βεβαίωση Παρακολούθησης του ΚΔΒΜ και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα της προαιρετικής πιστοποίησης κατόπιν εξετάσεων. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ή και φορείς/οργανισμοί/επιχειρήσεις μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους ή ενημερωθούν, ύστερα από επικοινωνία:
Τηλ: 2343097340 (Πολύκαστρο) και 2341029690 & 28705 (Κιλκίς) email: info@epimorfotiki.gr
Ηλεκτρονικά: https://forms.office.com/r/qBxy7Ecgj6
Comments