Τα στελέχη του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας και του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιμορφωτικής Κιλκίς - εταίροι στο έργο MED-QUAD, με την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών ξεκίνησαν την πραγματοποίηση ερευνητικών/επιστημονικών εργασιών στο σπήλαιο του Κιλκίς, όπου θα λειτουργήσει το ζωντανό εργαστήριο (Living lab) για την «Εφαρμοσμένη Έρευνα για την Αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ARCHEO). Το ζωντανό εργαστήριο αποτελεί έναν ανοιχτό χώρο για το ευρύ κοινό και χάρη στα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα θα συμβάλει στην αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο ενθουσιασμός των εταίρων του έργου, από την πρώτη δοκιμαστική λήψη της ψηφιακής απεικόνισης του Σπηλαίου στο Κιλκίς είναι κατανοητός, εφόσον πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική δράση για τον πολιτισμό. Η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών θα φέρει εις πέρας ερευνητικές και επιστημονικές εργασίες στο σπήλαιο του Κιλκίς και θα αναδείξει ένα αξιόλογο αξιοθέατο της Ελλάδας από ιστορική, πολιτιστική και τουριστική άποψη. Η πρώτη δοκιμαστική απεικόνιση έγινε δυνατή με τη χρήση της σύγχρονης κάμερας ψηφιακής χαρτογράφησης, η οποία αποκτήθηκε πρόσφατα από την υλοποίηση του έργου MED-QUAD με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος Eni CBC MED.
Το ερευνητικό και επιστημονικό προσωπικό των εταίρων, εκπαιδεύτηκε επί τόπου στο ζωντανό εργαστήριο, για τη χρήση του εξειδικευμένου εξοπλισμού (φωτογραμμετρική κάμερα MATTERPORT PRO2 3D) αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει.
Πλέον, στο Ζωντανό Εργαστήριο ARCHEO στο σπήλαιο του Αγ. Γεωργίου στο Κιλκίς, μπορεί να ξεκινήσει η ερευνητική/επιστημονική εργασία για την ψηφιακή χαρτογράφηση του σπηλαίου που θα οδηγήσει στη δημιουργία απεικόνισης επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας. Η ενέργεια αυτή θα προσφέρει στον (εικονικό ή μη) επισκέπτη τη δυνατότητα για προσομοίωση της εμπειρίας στο σπήλαιο.
Η δράση αυτή αποτελεί την απτή προσέγγιση του Τετραπλού Έλικα (Quadruple Helix Approach), κάνοντας πράξη τη συμμετοχή και τη συνεργασία των τεσσάρων βασικών συντελεστών (δηλ. τα πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία) για την επίτευξη ενός καινούργιου περιβάλλοντος καινοτομίας προσαρμοσμένο στη νέα ψηφιακή εποχή.
Το Ζωντανό Εργαστήριο ARCHEO στο Κιλκίς συνεργάζεται με τα Ζωντανά εργαστήρια που έχουν δημιουργήσει τα πανεπιστήμια στην Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και την Τυνησία, αποτελώντας ένα φυσικό και εικονικό χώρο όπου η ζήτηση για νέα προϊόντα και υπηρεσίες από όλους τους συντελεστές του Τετραπλού Έλικα βρίσκει τους κατάλληλους παράγοντες που ωθούν το τοπικό δυναμικό καινοτομίας των start-ups, των ΜΜΕ, της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας.
Τα επιστημονικά στελέχη που θα εφαρμόσουν τις λειτουργίες του «ζωντανού διασυνοριακού εργαστηρίου» ARCHEO στο Κιλκίς θα συμπράττουν με το Δήμο Κιλκίς (συνεργαζόμενος εταίρος του έργου).
Αξίζει να δείτε από εδώ, ένα εντυπωσιακό δείγμα από την πρώτη δοκιμαστική λήψη της ψηφιακής απεικόνισης του ζωντανού εργαστήριου στο Κιλκίς.
Comments